KÄYTETYN YAMAHA-PIANON TAI -FLYYGELIN HANKINTA

Taustaa

Kun USA:ssa ja Euroopassa oppilaitokset pääsääntöisesti ostavat ja omistavat käyttämänsä pianokaluston, Japanissa ja joissain muissa Aasian maissa tämä ei ole pääsääntö. Oppilaitokset saattavat maksaa vain soittimien käytöstä erilaisten "fleet management"- tai leasing-sopimusten pohjalta. Nämä soittimet vaihtuvat sopimusten sisällön mukaan eri mittaisen käyttöjakson jälkeen uusiin.

Käytetyille soittimille ei Asiassa ole merkittäviä jälkimarkkinoita ja näin ollen käytettyjä, osin myös loppuunsoitettuja soittimia vapautuu muille alueille säännöllisesti suuria määriä. Tämä taasen on tarjonnut kirjavalle joukolle toimijoita mahdollisuuden laivata käytettyjä pianoja Aasiasta Euroopan ja Amerikan markkinoille.

Ilmasto

Yamaha-pianoja rakennetaan useampiin erilaisiin ilmastotyyppeihin. Suomeen on tuotu ja tuodaan "European dry" tai "European super dry" –merkinnöillä varustettuja soittimia. Tämä tarkoittaa sitä, että soittimen puuosat on rakennusvaiheessa kuivattu kohdemaan ilmastollisiin olosuhteisiin sopiviksi.

Pohjoisen pallonpuoliskon suuret lämpötila- ja kosteusvaihtelut saavat puun elämään paljon. Riski siitä, että kosteampiin ilmastollisiin olosuhteisiin rakennetun soittimen äänipohja halkeaa tai viritystukin kuivuessa tapit löystyvät ja vire ei pysy, on suuri.

Kun ostat käytetyn Yamahan

Turvallisin vaihtoehtoa hankkia käytetty piano tai flyygeli on kääntyä maahantuojan valtuuttaman virallisen jälleenmyyjän puoleen. Silloin saat varmuuden siitä, että soitin on alun perin tehty suomalaisiin ilmasto-oloihin ja yleensä myös soittimen koko historia on helposti selvitettävissä mm. alkuperäisen takuutodistuksen ja huoltokirjan avulla. Yamahan Aasian markkinoille tarkoitetut soittimet tehdään omalla erillisellä tuotantolinjalla. Niiden mallimerkinnät ovat usein myös Euroopan markkinoille tarkoitetuista poikkeavia.

Vaikka soitin usein onkin päältä siisti ja kiillotettu, mahdollisesti jopa huollettukin, on ammattilaisen (esimerkiksi pianonvirittäjä) varsin helppo todeta mikä soittimen todellinen kunto on. Jos myyjällä ei ole mitään tekemistä virallisen Yamaha-verkoston kanssa ja soittimen ikä ja sarjanumero yritetään salata, tulisi hälytyskellojen soida.

Kun käytettyä vanhempaa pianoa väitetään uuden veroiseksi ja kerrotaan sille tehdyn erilaisia puhdistus- ja huoltoprosesseja on hyvä selvittää, minkä ikäinen soitin on ja mitä ko. "prosessit" todellisuudessa tarkoittavat. Aina kun myyjä ilmoittaa, että soitin on peruskorjattu, kannattaa selvittää mitä toimenpiteitä on tehty ja löytyykö korjaustoimista jotain dokumenttia.

On myös hyvä tietää, että vaikka Yamaha-piano onkin aina aikalaistensa joukossa edustanut hinnan ja laadun suhteen ehdotonta huippua, vuosilla on merkitystä soittimen kuntoon. Lisäksi Yamaha on jatkuvasti kehittänyt ja uudistanut soittimiaan. Näin ollen esimerkiksi 20 vuotta vanha piano ei uutenakaan ole yhtä hyvä kuin tänään tehty.

Usein käy niin, että käytetystä pianosta maksetaan puutteellisen tai harhaanjohtavan informaation takia selvästi liikaa. Jos soitin vapautuu laitoskäytöstä on siihen syynsä, esimerkiksi loppuun kuluneisuus. Tällaisessa tapauksessa alkuperäisvaraosin tehty vasarasarjan vaihto ja koskettimiston verkojen uusiminen ovat varsin kohtuuhintaisia ja perusteltuja huoltotoimia. Valitettavan usein tällaiset toimenpiteet jäävät kuitenkin tietyn tyyppisten toimijoiden palveluiden ulkopuolelle. Asiakkaan kannattaa siis aina selvittää, millaisia huoltopalveluita myyjä tarjoaa ja mitä myyjän mahdollisesti lupaama takuu todellisuudessa pitää sisällään.

Ostaessasi käytetyn Yamaha-pianon:

  • Onko liike virallinen Yamaha-jälleenmyyjä?
  • Löytyykö dokumentteja (takuutodistus/huoltokirja, kuitti), joilla voidaan osoittaa pianon alkuperä?
  • Mikä on soittimen mallimerkintä?
  • Onko soittimessa havaittavissa hapettumaa tai korroosiota metalliosissa?*
  • Onko U-sarjan pystypianon yläetulevyssä kuminapit kohdassa johon kosketinkansi avattuna nojaa?*
  • Onko pystypianon yläetulevyn takana tai flyygelin kehyksen sisäpuolella huoltokirjaa tms. varten muovipidike tai jälkiä sellaisesta?*

*F-Musiikin maahantuomissa soittimissa näitä ei ole

Linkkejä:

http://faq.yamaha.com/us/en/article/musical-instruments/keyboards/3/8269/

http://uk.yamaha.com/en/products/musical-instruments/keyboards/used_pianos/

Lisätetoja:

F-Pianoverstas