Vuosien ammattikäyttö aiheuttaa mekaanisessa laitteessa kulumista ja vanhentumista monin osin. Esimerkiksi huopavasarat kuluvat, ääni muuttuu, kielitys ikääntyy, nahka-, huopa- ja kangasosat kovettuvat ja painuvat.

Peruskorjauksessa kuluneet ja vanhentuneet osat uusitaan, mahdolliset vauriot, yleensä lähinnä halkeamat äänipohjassa ja kielisilloissa korjataan ja soitin käytännössä rakennetaan uudelleen. Soittimen käyttöominaisuudet saadaan näin palautettua mahdollisimman hyväksi.

Käytännön menettely

Ottaessamme soittimen korjaukseen, teemme poikkeuksetta yksityiskohtaisen, omaan henkilö-kohtaiseen arviokäyntiin perustuvan kirjallisen korjausarvion. Henkilökohtaisen näkemyksen lisäksi arvio perustuu vastaaviin, jo toteutuneisiin flyygelikorjauksiin, joten sen paikkansapitävyyteen voi hyvin luottaa. Peruskorjaukset tehdään F-Musiikki Oy:n ( eli Bösendorfer -Yamaha maahantuojan) omalla korjaamolla Vantaalla.

Korjausarviosta

Korjausarviossa lähdetään siitä, että suunnitelman mukaisilla toimenpiteillä soitin tulee mahdollisimman hyvään käyttökuntoon. Arvio sisältää mahdollisimman hyvin etukäteen, ennen soittimen purkamista, ennakoitavissa olevat toimenpiteet.

Arvion teosta korjauspäätökseen ja korjaussopimukseen vie oman aikansa, sen jälkeen sovitaan korjausaika. Itse korjaus kestää pari kolme kuukautta. Näin ollen koko projekti alusta loppuun vie yleensä vähintäänkin kuukausia.

Varaosat

Käytämme korjauksissa Bösendorfer, Yamaha ja Steinway & Sons valmistajien meille toimittamia alkuperäisia varaosia ja lakkoja sekä tehtaan meille kouluttamia työtapoja. Henkilökuntamme on kouluttautunut säännöllisesti Bösendorferin, Yamahan ja Steinway & Sons tehtailla. Pidämme ehdottoman tärkeänä, että varsinkin soinnin kannalta oleellisina osakokonaisuuksina bassokielisarja ja vasarasarja ovat alkuperäisiä tehtaan varaosia.

Pintatyöt

Pystymme tekemään korjauksia ja kiillotuksia polyesterpintaisiin soittimiin. Pintojen korjauksessa on kaksi vaihtoehtoa. Koko lakkaus joko uusitaan, hiotaan ja kiillotetaan, tai kunnostetaan olemassaoleva alkuperäinen lakkaus mahdollisuuksien mukaan. Käytännössä yleensä lakataan joitain osia kokonaan uudelleen ja osa alkuperäisestä lakkauksesta kunnostetaan hiomalla ja kiillottamalla.

Korjauksen jälkeen

Korjattu soitin käyttäytyy kuin uusi. Niin hyvässä kuin pahassakin. Uudet osat, kuten kielilangat venyvät aluksi enemmän kuin jatkossa. Huopa- ja verkaosat mukautuvat aluksi hieman, ja niin edelleen. Jotta korjauksesta saataisiin mahdollisimman suuri hyöty ja lopputuloksesta hyvä, käytäntö on osoittanut että on tarpeen suorittaa soittimelle tarkastushuolto pian käyttöönoton jälkeen. Tämä sisältää virityksen ja koneiston tarkastuksen, tarvittavat hienosäädöt sekä äänensävytyksen tarkastuksen. Suoritamme tämän joko itse tai käytämme tuntemiamme yhteistyökumppaneita, esimerkiksi soitinta pitkään säännöllisesti hoitavaa pianonvirittäjää.


Äänipohja ennen korjausta ja lakkausta

Äänipohjan lakkaus

Raudan passaus