Kotistudiovinkit

Kotistudiovinkit

Melkein mikä tahansa tila voi olla kotistudio – ja toimia siinä ihan hyvin

– On kuitenkin hyvä tiedostaa, että jos huoneessa aikoo kuunnella musiikkia kaiuttimista, vaikuttaa siihen moni asia, kertoo Juha Pöysä F-Musiikilta.

Mitä enemmän tilassa on suoria kulmia ja kovia pintoja, niin sitä enemmän tietyt taajuudet korostuvat ja ääniaallot jäävät poukkoilemaan. Varsinkin basson kanssa tämä ongelma on hyvin yleinen. Huoneen akustointi ja eri materiaalit ovat isossa roolissa myös siinä, miltä tila soundaa äänittäessä.

– Kuuntelun kannalta tästä ongelmasta selviää parhaiten hankkimalla laadukkaat kuulokkeet. Kotistudioissa tila voi usein vaikuttaa kaiuttimien soundiin, jolloin kuulokkeen äänenlaatuun on helpompi luottaa.

Avoimet vai sulkevat kuulokkeet? Valitse sellaiset, joihin luotat.

Kuulokkeiden tärkeimpiä ominaisuuksia ottaa huomioon on se, onko ne avoimet vai suljetut.

– Valitse sellaiset kuulokkeet, joihin luotat. Eli, kun kuuntelet mitä tahansa musiikkia niillä, voit pitää kuulokkeiden soundia refenä sille, millaisia miksauksia haluat itse tehdä.

– 100-200 euron hintaluokassa on monia erittäin suositeltavia malleja. Suljetuista kuulokkeista haarukkaan osuu ammattistudioidenkin standardimalli Beyerdynamicin DT 770 PRO 80. Avoimista kuulokkeista suosittelen lämpimästi klassikkomallia DT 990 PRO 250.

Tietokoneen teho ja suorituskyky ovat keskeisessä roolissa

– Tietokoneen ei tarvitse olla se kallein markkinoilla oleva, mutta en suosittelisi myöskään halvinta vaihtoehtoa . Jos ajatuksena on ohjelmoida vaikkapa rumpuja tai syntetisaattori-osioita, niin aika nopeasti sessiot käyvät raskaiksi ja koneen laskentatehot rupeavat loppumaan kesken.

Äänikortti vai USB-mikki?

Mikrofoni lähettää äänikortille analogista signaalia. Äänikortti muuntaa sen digitaaliseksi tietokoneelle, josta se siirtyy taas analogisena kuulokkeisiin tai kaiuttimiin. Äänikortti on yksinkertaisimmillaan sisääntuloja ja ulostuloja, mutta se voi myös sisältää paljon erilaisia ominaisuuksia.

Äänikorttia valittaessa on hyvä ottaa huomioon se, että sisäänmenoja on omiin tarpeisiin riittävästi – yleensä yksi tai kaksi. Jo 100-200€ hintaluokassa on ominaisuuksiltaan hyviä, luotettavia vaihtoehtoja.

– Toinen vaihtoehto on USB-mikrofoni. Tässä on etuna se, että se toimii yhtäaikaisesti sekä mikrofonina, että äänikorttina.

Toisaalta äänikorttiin taas voi laittaa useamman mikrofonin kiinni, ja äänittää niitä samaan aikaan. Kotistudiota rakentaessa onkin hyvä muistaa kartoittaa omat tarpeensa, ja valita tuotteet ja tarvikkeet sen mukaan.

– USB-mikrofoniksi suosittelisin RØDE NT-USB Mini USB-mikrofonia, johon on hyvä laulaa ja äänittää mitä tahansa äänilähdettä.

Äänikortin kaveriksi taas kannattaa hankkia hyvä, laajakalvoineen kondensaattorimikrofoni.

– Hinta-laatuluokassaan suositeltavin on sE Electronicsin X1S, jota saa erilaisissa bundleissa ja erilaisten filttereiden kanssa. Filttereillä voi myös kompensoida tilan soundia.

Parhaat mikrofonit löytyvät aina kokeilemalla

Mikrofoneja on paljon erilaisia, moneen eri käyttötarkoitukseen.

– Laajakalvoinen kondensaattorimikrofoni on yleensä hyvä melkein mihin tahansa. Toisaalta moneen tilanteeseen löytyy joku spesifimpi vaihtoehto, klassikkoesimerkkinä kitaravahvistinta äänittäessä dynaaminen mikrofoni Shure SM57 tai Sennheiser E906 toimii hyvin.

Dynaaminen mikki on vähemmän herkkä, kuin kondensaattorimikki, ja siksi studiossa esim. laulun äänitykseen haastavampi käyttää, mutta liikkumattomien kohteiden kanssa se toimii usein todella hyvin.

Mikrofonin kaverina on syytä olla ainakin pop-filtteri

Pop-filtteri on verkkomainen filtteri, joka tulee mikrofonin ja laulajan väliin. Se vähentää ilmavirran aiheuttamaa poksahtelua esimerkiksi H-kirjainta, sekä kovia konsonantteja ääntäessä.

Isompi reflection-filtteri taas asetetaan mikrofonin ympärille ja taakse. Sen tehtävä on poistaa huoneen omaa soundia, ja saada äänite kuulostamaan studiomaiselta.

 

 1. Novation 49 SL MK III
  Novation
  49 SL MK III
  Novation 49SL MK3 -MIDI-kontrolleri täyttää helposti saappaat työasemasi keskuslaitteena DAW:in rinnalla. Soitettavuudessaan erinomaisen, syntikkatyylisen puolipainotetun koskettimiston kaikki ominaisuudet on viritetty kokeneen soittajan tarpeisiin. Tuo MIDI-laitteistoja ja CV/gate-syntikoita yhteen liittämällä kaikki 49SL MK3:si ja ota täysi kontrolli sisäänrakennetun 8-raitaisen polyfonisen kuviosekvensserin avulla.
  555,00 €
 2. Novation Launchkey 25 Mk3
  Novation
  Launchkey 25 Mk3
  Novation Launchkey on intuitiivinen ja täysin MIDI-yhteensopiva pianokoskettimisto ja kontrolleri. Erityisesti Ableton Liven hallinnointi käy sataprosenttisen saumattomasti, mutta kontrolleri integroituu sujuvasti myös joko suoraan tai HUI-protokollan kautta Presonus Studio Oneen, Logiciin, Reasoniin, ProToolsiin, Cubaseen ja moniin muihin työasemaohjelmiin. Launchkey toimii niin erillisenä kontrollerina, kuin osana laajempaa kokonaisuutta, tuomassa oman tulokulmansa kaikkeen musiikintuotantoon.
  169,00 €
 3. Arturia Keylab 49 MK II usb-kontrolleri
  Arturia
  Keylab 49 MK II usb-kontrolleri
  Arturian MIDI kontrollereiden lippulaiva, Keylab MkII on mainio kaikilla mittapuilla. Koskettimisto ja sen koneisto ovat kiitosta niittäneestä Matrixbrutesta tuttuja, velocityherkkyys ja aftertouch sekä soittotuntuma ovat viimeisen päälle. MkII:ssä on lisäksi jämäkkä alumiinirunko, monipuolisesti mapattavissa oleva käyttöliittymä, 16 RGB valolla varustettua padia, yhdeksä faderia ja potikkaa, viisi expressiosiäntuloa, neljä CV ulostuloa, kategoriakontrollit ja tietenkin USB- ja MIDI liitännät. Mukana myös softabundle, jossa Piano V, Analog Lab 3 ja Ableton Live Lite.
  459,00 €
 4. Arturia Keylab 61 MK II usb-kontrolleri
  Arturia
  Keylab 61 MK II usb-kontrolleri
  Arturian MIDI kontrollereiden lippulaiva, Keylab MkII on mainio kaikilla mittapuilla. Koskettimisto ja sen koneisto ovat kiitosta niittäneestä Matrixbrutesta tuttuja, velocityherkkyys ja aftertouch sekä soittotuntuma ovat viimeisen päälle. MkII:ssä on lisäksi jämäkkä alumiinirunko, monipuolisesti mapattavissa oleva käyttöliittymä, 16 RGB valolla varustettua padia, yhdeksä faderia ja potikkaa, viisi expressiosiäntuloa, neljä CV ulostuloa, kategoriakontrollit ja tietenkin USB- ja MIDI liitännät. Mukana myös softabundle, jossa Piano V, Analog Lab 3 ja Ableton Live Lite.
  529,00 €